Ongelmanratkaisu Pakohuone Ryhmätyöskentely Toiminnallinen oppiminen

Mysteerejä ratkomassa – pakohuonepelejä verkossa

Keväällä 2021 koronapandemian vuoksi siirryttiin etäopetukseen. Etäopetuksessa toiminnallisten oppituntien suunnittelu on aivan erilaista kuin kontaktiopetuksessa. Kaipasimme oppilaiden kanssa etäopetusoppitunneille vaihtelua. Olin kuullut, että jossain on lähdetty suunnittelemaan ja toteuttamaan digitaalisia pakohuonepelejä, mikä herätti jonkinasteisessa pakohuonepeli-harrastajassa heti kutkutusta toteuttaa tällaisia myös itse. Eri toteutusalustoja vertailtuani huomasin Thinglinkin soveltuvan tähän käyttötarkoitukseen erinomaisesti. Ensimmäiset tekemäni digitaaliset pakohuoneet saivat oppilailta ja muilta opettajilta positiivisen vastaanoton. Paikallislehtikin halusi tehdä pakohuoneista lehtijutun. Tällä hetkellä erilaisia digitaalisia pakohuoneita on syntynyt yhteensä kolme kappaletta ja ne ovat kaikkien vapaassa käytössä internetissä. Digitaaliset pakohuonepelit eivät sovellu puhelimilla pelattavaksi, sillä ne eivät skaalaudu puhelimen näytössä oikein.

Seitsemännen luokan pakohuoneen teemana on maailmanympärimatka Amazing Race teemalla. Pakopeli sopii lausekkeiden ja yhtälöiden käsittelyn yhteyteen 7.-9. -luokkalaisille. Pakopeli on hivenen muita pelejä pidempi, mutta myös suoraviivaisempi. Haastetta pelissä on varmasti tarpeeksi – ehkä liikaakin – joten se sopii erityisen hyvin pareittain ratkaistavaksi, kuten toki muutkin pelit. Peli löytyy osoitteesta bit.ly/super-amazing-race. Tämä pakohuonepeli on syntyneistä pakohuonepeleistäni uusin. Aikaa pakohuoneen suorittamiseen kannattaa mahdollisuuksien mukaan varata 45-60 minuuttia. Läpipääsyprosentti on ollut noin 70 prosenttia – tosin opettaja on tukenut vihjeiden avulla jumiin jääneitä ryhmiä.

Amazing Race -tyylinen pakohuonepeli

Kahdeksannen luokan pakohuonepelissä päämääränä on vapautta syytön opettaja vankilasta. Tämä pakohuone oli tekemistäni digitaalisista pakohuoneista ensimmäinen ja se on myös peleistä lyhyin. Toteutuksessa varmasti näkyy, että peliä voisi vielä jonkun verran jatkokehittää paremmaksi. Ope vankilassa -pakopeli sopii hyvin hyvin yhtälöiden harjoittelun yhteyteen 8. ja 9. luokan opiskelijoille. Peli löytyy osoitteesta bit.ly/opevankilassa. Tämän pakohuoneen suorittamiseen kuluu aikaa noin 30-45 minuuttia ja läpipääsyprosentti on noin 70-80 prosenttia.

Ope vankilassa -pakohuonepeli

Yhdeksännen luokan pakohuonepeli sijoittuu maatilalle, josta opiskelijoiden pitäisi löytää vihjeiden avulla testamentti. Testamentin löytämiseksi opiskelijoiden on osattava ratkaista sujuvasti yhtälöpareja, minkä vuoksi pakohuonepeli sopii erityisesti 9. luokkalaisille – tosin muilta opettajilta saadun palautteen perusteella myös lukioon tai jopa ammattikorkeakouluun. Peli löytyy osoitteesta bit.ly/pakohuonetestamentti. Peliin kannattaa varata aikaa reilusti, sillä osalle 60 minuuttiakin on turhan lyhyt aika. Toisaalta monet halusivat ratkaista pelin vapaa-ajallaan loppuun. Läpipääsyprosentti pelissä on ollut noin 60-70 prosenttia.

Testamentti-pakohuonepeli

Uusin pakohuonepeli on tehty kahdeksannenluokan potenssilaskentaan. Pelissä tulee kerrattua kaikki potenssilaskennan laskusäännöt, mutta kymmenpotenssimuoto, eksponenttina nolla ja negatiivinen eksponentti eivät pelissä esiinny. Peli sijoittuu hylättyyn laboratorioon ja tehtävissä kertautuu hivenen myös kemian laboratoriovälineistö ja jaksollinen järjestelmä. Peli on osoittautunut varsin haastavaksi ja läpipääsyprosentti on ollut noin 10-20 %. Vaikeusasteen vuoksi oppitunti eli 45 minuutin aika voi olla osalle ryhmistä turhan lyhyt aika pelin suorittamiseen. Toisaalta peliä voi pelata hyvin myös yhdeksäsluokkalaisten tai lukiolaisten kanssa. Pelin tehtävät ovat aiempiin pakohuonepeleihini verrattuna hieman erilaisia,  sillä tehtäviin on upotettu useita ulkopuolisia verkkosivuja, jotka tosin aukeavat Thinglinkillä rakennetussa pakohuonepelissä moitteettomasti. Pelissä on hyödynnetty mm. Geogegbraa, Scratchia ja Tinkercadia. Näiden avulla peliin on tehty esimerkiksi palapeli ja laskutoimitusten yhdistystehtävä. Peliä pääset pelaamaan osoitteessa bit.ly/hylättylabra.

 Hylätty laboratorio -pakohuonepeli

Pakohuoneden teossa olen hyödyntänyt myös Canva -alustaa, jonka avulla saa luotua suhteellisen vaivattomasti erilaisia tyylikkäitä sisältöjä peleihin. Canvan avulla peleihin on luotu mm. kirjeitä, julisteita ja graffiteja.

Digitaalisten pakohuonepelien lisäksi olen tehnyt pari perinteistä, fyysistä pakohuonepeliä. Haaveena olisi tehdä koulun kellariin koko peruskoulun matematiikan keskeisiä sisältöjä kertaava pakohuonepeli, mutta toistaiseksi sen suunnittelu on aivan alkutekijöissä. Joitain tarvikkeita tosin olen tilaillut netistä alennusmyynneistä tätä varten (mm. lukkoja, uv-tussi, uv-valo, jne…). Ehkä sekin vielä joskus valmistuu. Mielelläni tekisin vielä muutamia digitaalisia pakohuoneitakin lisää. Katsotaan, kuinka aika riittää… Näistä fyysisistä peleistä syntyy varmasti joskus vielä toinen blogikirjoitus.

Yllä esiteltyjä pelejä saa vapaasti hyödyntää omassa opetuksessa. Otan myös mielelläni vastaan peleihin liittyviä kehitysideoita!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *