Matematiikan perustaidot Peruslaskutoimitukset

Yhtäsuuruutta etsimässä

5 · 6 + 7 = 30 = 30 + 7 = 37

Tutun näköistä, eikös! Yhtäsuuruuden käsitteen ymmärtäminen tuntuu olevan vielä monilla yläkoulun junioreilla hakusessa. Yhtäsuuruusmerkin oikean käytön harjoittelu aloitetaan heti 7. luokan alussa.

Olen usein pohtinut, mistä johtuu, että yhtäsuuruusmerkkiä ei ymmärretä aina oikein. Voisiko kyseessä olla oppikirjojen valitettavan yksipuoliset tehtävät, joissa yhtäsuuruusmerkillä on usein vain yksi merkitys. Oppilaalle yhtäsuuruusmerkki näyttäytyy oppikirjoissa pääosin jonkun harjoitustehtävän vastausta edeltävänä merkkinä.

Yläkoulun aikana harjoittelun tuloksena yhtäsuuruusmerkin oikeaoppinen käyttäminen sujuvoituu pikkuhiljaa, viimeistään kirjainlausekkeiden sieventämisen harjoittelun yhteydessä. Miten yhtäsuuruusmerkin joustavan käytön harjoittelua voisi lisätä jo aikaisemmin, esimerkiksi peruslaskutoimitusten yhteyteen?

Näkisin, että yhtäsuuruusmerkkiä tulisi käyttää harjoitustehtävissä paljon nykyistä joustavammin eikä vain vastausta edeltävänä merkkinä. Olen tänä vuonna uusien seiskaluokkalaisteni kanssa harjoitellut säännöllisesti yhtäsuuruusmerkin käyttöä peruslaskutoimitusten yhteydessä tehtävillä, joissa erilaisia laskulausekkeita merkitään yhtäsuuriksi.

Uskon, että vastaavan tyyppisillä harjoitustehtävillä yhtäsuuruusmerkin käsitettä voisi harjoitella enemmän myös jo alakoulussa kunhan lukuja ja laskutoimituksia yksinkertaistaisi alakoulutasolle sopiviksi. Pikkuhiljaa yhtäsuuruusmerkki mahdollisesti ymmärrettäisiin paremmin ja laajemmin – se on muutakin kuin vain vastausta edeltävä kahdella vaakasuoralla viivalla varustettu symboli!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *