Ryhmätyöskentely

Tutkitaan, kokeillaan, mitataan ja lasketaan – tutkimustehtäviä matematiikan tunneille

Fysiikan ja kemian tunneilla (arvioitavat) tutkimustehtävät ovat olennainen osa opetusta. Ne sopivat erittäin hyvin kuitenkin myös matematiikan tunneille. Tutkimustehtävät tarjoavat oppilaille erilaisen tavan näyttää osaamistaan perinteisten tehtävien, testien, kokeiden ja suullisten näyttöjen lisäksi.

Olemme käyttäneet arvioitavia tutkimustehtäviä suorakulmaisen kolmion, ympyrän ja yhdenmuotoisuuden aihealueissa. Aihepiirit ovat valikoituneet sen vuoksi, että näihin aihepiireihin olemme saaneet luotua sopivat tehtävät eri tavoitetasoilla opiskeleville opiskelijoille ja näissä aihepiireissä ei jo valmiiksi ollut muita arvioinnin monipuolisuutta lisääviä arviointitapoja. Tavoitteena on tulevaisuudessa lisätä tutkimustehtäviä myös moniin muihin aihepiireihin.

Arvioitavat tutkimustehtävät tehdään oppitunnin aikana parin kanssa. Tutkimustehtäviä on aina kolme erilaista: perustason, taitajatason ja mestaritason tutkimustehtävä. Perustason tutkimustehtävässä vaadittavat matematiikan taidot ovat perustaitoja testaavia, kun taas mestaritasolla opiskelijat joutuvat soveltamaan enemmän ja yhdistelemään käsiteltävän aihepiirin tietoja ja taitoja muihin aihepiireihin. Tutkimustehtäviin liittyy aina myös tutkimisen taitoja, esimerkiksi mittaamista, ympäristön tutkimista ja/tai rakentamista.

Alla muutamia esimerkkejä käyttämistämme tutkimustehtävistä.

Yhdenmuotoisuus – taitajatason tutkimustehtävä

Ympyrä – mestaritason tutkimustehtävä

Suorakulmainen kolmio – perustason tutkimustehtävä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *