näyttää 4 tuloksen(tulokset)
pelillisyys Toiminnallinen oppiminen

Matikka-twister on kivaa!

Ajoittain oppitunneille on mukava lisätä myös toiminnallisia elementtejä esimerkiksi pelillisyyden muodossa. Sen lisäksi, että ne toimivat vaihteluna perinteisemmille oppitunneille, on niiden avulla mahdollista lisätä motivaatiota oppiainetta kohtaan, kohentaa oppilaiden vireystilaa liikkumisen avulla, parantaa ryhmähenkeä ja vuorovaikutustaitoja sekä tietenkin myös oppia matematiikkaa. Olemme pelanneet murtolukujen laskutoimitusten ja potenssilaskujen yhteydessä matematiikka-twisteriä seiskaluokkalaisten ja kasiluokkalaisten kanssa. Pelilautana toimii …

Materiaalia ladattavana Ongelmanratkaisu Pakohuone Ryhmätyöskentely Toiminnallinen oppiminen

Lukkoja, pulmia ja ryhmätyötä – pakohuonepeli potensseista

Potenssilaskennan osa-alue sisältää paljon mekaanisia laskutoimituksia. Perinteisen puurtamisen rinnalla tarvitaan myös toiminnallisia tehtäviä. Pakohuonepelien ystävänä rakensin potenssiaihealueen sisältöjä kertaavan fyysisen pakohuonepelin, joka kiertää koulurakennuksen eri osissa. Pakohuonepelissä oppilaat selvittävät 3-4 hengen ryhmissä salasanaa luokassa olevaan salaiseen tiedostoon. Varsinainen tiedosto on neljällä luvulla salasanasuojattu Word-dokumentti. Oppilaiden tehtävänä on selvittää, mitä lukuja omena, mansikka, banaani ja päärynä …

Ongelmanratkaisu Pakohuone Ryhmätyöskentely Toiminnallinen oppiminen

Mysteerejä ratkomassa – pakohuonepelejä verkossa

Keväällä 2021 koronapandemian vuoksi siirryttiin etäopetukseen. Etäopetuksessa toiminnallisten oppituntien suunnittelu on aivan erilaista kuin kontaktiopetuksessa. Kaipasimme oppilaiden kanssa etäopetusoppitunneille vaihtelua. Olin kuullut, että jossain on lähdetty suunnittelemaan ja toteuttamaan digitaalisia pakohuonepelejä, mikä herätti jonkinasteisessa pakohuonepeli-harrastajassa heti kutkutusta toteuttaa tällaisia myös itse. Eri toteutusalustoja vertailtuani huomasin Thinglinkin soveltuvan tähän käyttötarkoitukseen erinomaisesti. Ensimmäiset tekemäni digitaaliset pakohuoneet saivat …

Mallintaminen Materiaalia ladattavana Projektioppiminen Ryhmätyöskentely Toiminnallinen oppiminen

Avaruusgeometriaa ja 3D-mallinnusta

Muutama vuosi sitten kouluumme hankittiin pari Prentan 3D-printteriä. Alkuhuuman jälkeen niiden käyttö opetuksessa on rajoittunut lähinnä tietotekniikan ja käsitöiden oppitunneille. Turhauttavaa, että arvokkaat laitteet lojuvat ison osan vuodesta käyttämättöminä. Voisiko niitä hyödyntää jotenkin myös matematiikan opiskelussa? Yhdeksännen luokan matematiikka on koulussamme alkanut perinteisesti avaruusgeometrian opiskelulla: erilaisten kappaleiden tutkimisella ja niiden pinta-alojen ja tilavuuksien laskemisella. Perinteisten …