Keskustelukulttuuri

Muutakin kuin matematiikkaa – jutustelua ja rentoa kohtaamista

Matematiikan opettajan työ on paljon muutakin kuin oppilaiden johdattamista matematiikan ihmeelliseen maailmaan. Aina opiskelu ei ole se ykkösprioriteetti nuoren elämässä. Joskus on lupa tehdä myös hivenen vähemmän. Painostamalla opiskelusta ei tule oikein mitään. Jos ”ei oo motii”, niin opiskelut todennäköisesti kangertelevat.

”Mitä kuuluu?”, ”Miten viikonloppu sujui?” tai ”Mitäs lemmikkikaneille kuuluu?” ovat ajoittain ihan hyviä keskustelunaloituksia oppilaille tehtävienteon lomassa. Kohtaamisen merkitystä ei voi väheksyä. Tutustuminen ja rento jutustelu keventävät ilmapiiriä luokassa mukavasti. Kokemukseni mukaan se myös maksaa itsensä takaisin tehokkaampana työskentelynä – ei välttämättä heti, mutta pidemmällä aikavälillä. Ajattelen, että oppilaan on myös helpompi lähestyä opettajaa myöhemmin, kun kohtaaminen on välillä rennompaa.

Olen asettanut itselleni tavoitteen kohdata jokaisen oppilaani ainakin kerran viikon oppituntien aikana myös muuten kuin matematiikan merkeissä. On mukava tutustua myös tätä kautta oppilaisiin paremmin. Joskus huomaan hiljaisemman tai aremman oppilaan hieman hätkähtävän ”Miten menee?” -tyylistä kysymystä, mutta lähes aina oppilaat kyllä hymyssä suin osallistuvat pieneen rupatteluhetkeen. Pyrin jutustelemaan oppilaideni kanssa oppituntien lomassa samalla kun kierrän luokassa auttamassa oppilaita tehtävissä eteenpäin. Joskus oppitunnit ovat hektisempiä ja aika kuluu avuntarvitsijoiden kanssa tehtävien parissa, mutta useimmiten viikosta jollain tunnilla jää sopivasti aikaa myös kuvatun kaltaiseen kuulumisten vaihtoon.

Rupatteluhetkien avulla olen myös oppinut oppilaistani paljon uusia asioita ja niiden avulla opetuksen suunnitteluunkin saa hieman vinkkejä. Oppilaiden motivoinnin ja tsemppaamisenkin olen kokenut helpommaksi, kun heitä lähestyy välillä muuten kuin suoraviivaisesti matematiikan aiheista keskustelemalla. Toisaalta, oppilaani tuntevat ehkä myös minutkin muutakin kuin vain matikan opena. Usein he kysyvät esimerkiksi koirani kuulumisia. Opettajastakin tämä tuntuu ihan mukavalta. Kohtaaminen on tärkeää, meille kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *