Kotitehtävät

Tarvitaanko kotitehtäviä?

Matematiikan tuntien jälkeen oppilaille annetaan perinteisesti muutamia kotitehtäviä lisäharjoitukseksi. Oppitunnilla käsiteltävään aiheeseen palaaminen kotona voi annetuista kotitehtävistä riippuen kerratan tunnilla käsiteltävää aihetta, syventää oppimista ja/tai esimerkiksi liittää käsiteltävän aiheen jollain tavalla opiskelijan arkiympäristöön. Seuraavalla oppitunnilla tunnin aluksi kotitehtävät yleensä tarkistetaan yhdessä.

Kotitehtävistä on keskusteltu viime aikoina jonkin verran sosiaalisen median eri kanavissa. Erityisesti huomio on keskisttynyt niihin liittyviin ongelmiin. Kaikilla ei ole kotona saatavilla tukea, mikäli kotitehtävät tuottavat hankaluuksia. Nuorten jaksaminen on ollut myös tapetilla – mikä on sopiva määrä kotitehtäviä, jotta tehtävät eivät rasita oppilasta tuntitolkulla pitkän koulupäivän ja mahdollisten harrastusten jälkeen.

Suurin osa oppilaista tekee kotitehtävät tunnollisesti ja heille ne varmasti vaikuttavat myös myönteisesti oppimisprosessiin. Osa kuitenkin tekee tehtävät hutaisten alta pois tai kopioi ne välitunnilla kaverilta. Kenen oppimista tämä tukee? Oppitunnin alussa kotitehtävien tarkistamiseen käytetään yleensä 5-10 minuuttia aikaa. Kotitehtävien tarkistamiseen opiskelijat keskittyvät vaihtelevasti. Karrikoidusti voisi sanoa, että tunnolliset tarkastavat tehtävät huolellisesti, kun taas osa piirtelee tämän ajan vihkon marginaaliin. Onko tämä fiksua ajankäyttöä vai ajanhukkaa? Voisiko tämän ajan käyttää oppitunnilla harjoitteluun, jolloin opettajan ja luokkakavereiden tuki olisi saatavilla haastavia tehtäviä ratkottaessa.

Kotitehtävien hyöty oppimisprosessissa riippuu siis opiskelijasta. Voisiko yksi ratkaisu olla vapaaehtoiset kotitehtävät, joiden tekemiseen opettaja kannustaisi. Kotitehtävien ratkaisut voisivat olla oppilailla jo valmiina kurssin sähköisessä järjestelmässä, jolloin oppitunnin alussa yhteiseen tarkistamiseen ei tarvitsisi käyttää yhteistäaikaa, vaan oppilas voisi ne itse järjestelmästä näppärästi tarkistaa. Kotitehtävien yhteiseltä tarkistamiselta vapautuvan ajan voisi käyttää oppitunnilla työskentelyyn ja oppimiskeskusteluihin. Näkisin, että tällainen järjestelmä olisi yksi ratkaisu opiskelijan sisäisen motivaation ruokkimiseen ja oman vastuunoton lisäämiseen. Keskiössä on, että oppilas itse näkisi kotitehtävät omalle oppimiselleen hyödyllisiksi. Kotitehtävien huolellisesta tekemisestä voisi toki myös palkita jollain tavallla.

Kesän aikana pohdiskelen tarkemmin tulevan lukuvuoden kotitehtäväkäytäntöjäni. Olisiko niitä aika päivittää jollain tavalla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *